17 Ağustos 2011 Çarşamba

Componentlere anlamlı isimler vermek


Bildiginiz gibi delphi'ye new application komutu verildiginde default olarak project1 isminde bir proje ve Form1 isminde ana formu yaratiyor. Yapacagimiz programin ozelligine gore form'larin uzerine belki yuzlerce component yerlestiriyoruz. Onlara da delphi varsayilan isimler veriyor.Peki formlarda ve component'lerde delphi'nin verdigi default isimleri kullanmali miyiz. Asagidaki ornege bakalim.

***************************************
Button1.Caption = 'Giris';
if i = 5 then
Button5.Caption = '12'
else Button7.Caption = '0';
Label3.Caption = 'Sil'
Shape1.Enabled = False
Form7.Tag = 12
**************************************

Programcilikta en cok dikkat edilmesi ve gerek zaman gerekse harcanan efor acisindan en aza indirilmesi gereken konularin basinda belki programin bakimi yer alir. Elbetteki bakim masraflarini en aza indirmenin yollarindan birisi de programin olabildigince anlasilir yazilmis olmasidir. Yukardaki ornekteki programin bir baskasi tarafindan nasil anlasildigi ile asagidaki kodu kiyaslayin.

btnGiris.Caption = 'Giris';
if ToplamGiris = 5 then
btnKayit.Caption = '12'
else btnSilinen.Caption = '0';
lblSil.Caption = 'Sil'
shpReklam.Enabled = False
FmSiparisler.Tag = 12

Yukardaki niteliklere sahip bir isimlendirme hem sizin, hem de baskalarinin programinizi daha kolay anlamasini saglayacak, modifikasyon sirasinda ortaya cikabilecek hatalari azaltacaktir.
Ben kisisel olarak isimlendirme konusunda kendime gore bir yontem gelistirdim. Formlara "Fm" ile baslayan, butonlara "btn" ile baslayan ve diger componentlere de tipleri ile uyumlu isimler veriyorum. Label'larin caption'i
eger calisma aninda degismiyorsa isimlendirmeyi tercih etmiyorum.
Siz de kendinize gore bir isimlendirme yontemi bulun ve tum yazdiginiz programlarda, component'larda bu isimlendirmeye uymaya calisin. Unutmayin yapilacak is programin bir sekilde yazilip bitmesiyle kesinlikle bitmez, kalitesiz yazilmis bir program her zaman sizin icin problem olmaya devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder